Aplikler aydınlatmanın en şık yollarından biri olarak milyonlarca konut ve iş yerinde kullanılmaya devam ediyor. Sadece iç mekanlarda değil, dış mekanlarda da şık görüntüsüyle aydınlatmanın yıldızı olan aplikler işlevsellikleri ile de kullanıcısına yüksek memnuniyet sunuyor.
Aplikler, çoğunlukla duvara monte edilen, dekoratif olmasının yanı sıra bulunulan ortamın aydınlatılmasında kullanılan ürünlerden biridir. Direkt olarak tavandan sarkan bir aydınlatma elemanı yerine, hedefe yönelik ve daha yumuşak bir ışık sunarak ortamda sıcak ve davetkâr bir atmosfer oluştururlar.
Apliklerin nerelerde kullandığına bakıldığında ise oldukça geniş bir yelpazenin varlığı dikkat çeker. Bu kapsamda
Koridorlarda kullanılan aplikler duvarları sıkıcı görünümden kurtarırken dar alanlarda şık bir aydınlatma sağlarlar.
Salonlarda kanepe ya da okuma köşesi yanına yerleştirilen apliklerle ise hem şıklık hem işlevsellik sağlar.
Yatak odalarında yatakların başucuna yerleştirilen aplik ise hem kitap okuma hem de ambiyans ışığı sunar.
Banyolarda lavabo üstlerinde ve ayna çevresinde simetrik olarak yerleştirilen aplikler ışığın en şık halini kullanıcısına sunar.
Aplikler aynı zamanda içeride değil dış cephede de sıklıkla kullanılır. Giriş kapısının yanı sıra balkon ve teras duvarlarında yer alan aplikler hem güvenlik hem de dekoratif bir görünüm sağlar.
Apliklerin diğer aydınlatma ürünlerinden farklı olarak dekoratif açıdan ön plana çıkması onu tercih sebebi yaparken, doğru seçilmediği takdirde şık görünmenin aksine göz tırmalayıcı bir hal alacaktır. Bu nedenle de hem işlevsellik hem de görünüş açısından doğru apliği seçmek çok ciddi bir iştir.
İşte aplik seçerken gözden kaçırılmaması gereken birkaç altın kural:
Aplik seçerken ilk olarak bakılması gereken noktalardan biri ışığın yönü ve şiddetidir. Yukarıya veya aşağıya doğru ışık veren modeller, duvarda farklı etkiler yol açar. Örneğin bir okuma köşesi için alınacak apliğin doğrudan ışık veren bir model olması gerekir, ancak salon için tercih edilecekse yumuşak ışıklı aplikler seçmek doğru olacaktır. Yine aynı şekilde yatak odası ile koridor için alınacak aplikler de aynı mantık ile değerlendirilmelidir.
Apliğin boyut ve oranı tercih esnasında ilk bakılması gereken noktalar arasında yer alır. Zira apliğin kullanılacağı alanın büyüklüğü ile orantılı bir model tercih edilmesi oldukça önemlidir. Küçük duvarlarda dev aplikler boğucu olabileceği gibi büyük alanlarda küçük aplikler yetersiz kalacaktır.
Malzeme ve dayanıklılık gibi kriterler de her alışverişte olduğu gibi aplik seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardandır. İç mekanlar için cam, metal ve seramik aplikler tercih edilebilirken, balkon, teras ve bahçe gibi dış mekanlarda kullanılacak apliklerde suya ve neme dayanıklı malzemeler seçilmelidir.
Apliklerde model ile mekân arasındaki tarz uyumu da altın değerindedir. Zira kullanılacak mekânda modern bir tarz tercih edilmişse sade çizgili modeller; klasik bir tarz hakim ise de pirinç detaylı veya işlemeli aplikler daha uygun olacaktır.
Seçilen aplikte kullanılacak ampulün tipi ve enerji tasarrufu da tercih sırasında göz ardı edilmemelidir. BU kapsamda LED ampul hem daha uzun ömürlü hem de daha çevreci olduğu için kesinlikle değerlendirilmelidir.
Bazı aplikler elektrik tesisatına bağlanmayı gerektirirken, bazıları fişli olarak kolayca monte edilebilir. Bu nedenle de seçenek de kurulum kolaylığı açısından ele alınarak karar verilmelidir.
Aplikler ne kadar güzel ve şık olursa olsun, yanlış bir yükseklikle monte edildiğinde hem estetik etkisi azalır hem de işlevini tam olarak yerine getiremez. Bu yüzden aplikleri yerleştirirken ideal yüksekliği bilmek çok önemlidir. Bu yükseklikler ise her ne kadar standart bir ölçü kullanılsa bile odadan odaya değişiklik gösterebilir.
Aplikler duvarlara monte edilirken çoğunlukla 145-170 cm yükseklik tercih edilir. Bu yükseklik, göz hizasına yakın olduğu için hem gözü rahatsız etmez hem de ışığın mekâna dengeli dağılmasını sağlar.
Yatak Odası Aplikleri İçin İdeal Yükseklik
Yatak odalarında kullanılan başucu aplikleri için ideal yükseklik, yatakta oturur pozisyondayken ışığın göz hizasının biraz üstünde kalacağı şekilde ayarlanır. Bu da genellikle yataktan itibaren 60-80 cm yukarısına denk gelir.
Koridor Aplikleri İçin Yükseklik Ayarı Nasıl Olmalı?
Koridor ve geçiş alanlarında apliklerin yerden yaklaşık 150-160 cm yüksekliğe monte edilmesi tavsiye edilir. Eğer birden fazla aplik olacaksa aralarında 150-250 cm mesafe bırakmak, dengeli bir aydınlatma sağlar.
En Çok Tercih Edilen Dış Mekan Aplik Markaları Nelerdir?
Dış mekan aplikleri park ve bahçelerde aydınlatma ve dekorasyonun en önemli ana maddelerinden biri olmaya devam ediyor. Günümüzde klasik modellerin yanı sıra modern dokunuşlarla kullanıcının beğenisine sunulan aplikler sensörleri ile de işlevsellik açısından da ön plana çıkıyor.
Son dönemlerde en çok tercih edilen dış mekan aplik markaları arasında ise Pelsan sunduğu geniş seçenek yelpazesi ile ön plana çıkıyor. Bununla birlikte TİO, Santos, Vasco, Carla gibi markalar da kullanıcıların büyük beğenisini topluyor.