LED projektörler, aydınlatma teknolojilerinin hızla gelişmesiyle piyasaya çıkan ve geniş alanların aydınlatmasında kullanılan ürünler arasında yer alıyor. Henüz özellikleri ve avantajları halk tarafından çok bilinmeyen bu projektörler günden güne artan bir ilgi ile karşılaşıyor. Peki, led projektörlerin normal aydınlatmadan farkları nelerdir? Gelin LED projektörler ile ilgili detaylara birlikte göz atalım…
LED projektör, yüksek güçlü LED ışık kaynakları kullanarak geniş alanları aydınlatmaya yarayan özel tasarım bir aydınlatma ürünüdür. Bu projektörler genellikle dış mekanlarda, bina cephelerinde, stadyumlarda, bahçelerde ve iş yerlerinde kullanılır.
LED projektörlerin her geçen gün popülaritesinin artmasına yol açan sebepler arasında, düşük enerji tüketimi, uzun ömür, yüksek ışık verimliliği ile dayanıklı ve hava koşullarına uygun tasarımı yer alır.
Projektörler açık havada geniş alanların aydınlatılması için yıllardır kullanılagelirken, LED projektörler bir anda insanların hayatına girdi. Kısa süre içinde büyük bir kullanıcı kitlesine ulaşan bu projektörlerin neden bu kadar çok tercih edildiğine yönelik araştırmalarda ise LED projektörler ile normal aydınlatma araçları arasındaki farklar da yeniden gündeme geldi.
İşte iki aydınlatma türü arasında ilk olarak göze çarpan farklar…
Enerji tüketimi sadece projektörlerde değil kullanılan tüm cihazlarda kullanıcı tercihini etkileyen etmenler arasında yer alıyor. LED projektör ile normal aydınlatma sistemleri arasındaki en göze çarpan fark da yine enerji tüketimi üzerine oluyor. Zira LED projektörler, klasik halojen veya floresan projektörlere oranla çok daha az enerji tüketir. Bu da hem çevreye duyarlı hem de uzun vadede ekonomik bir çözüm sunar.
LED teknolojisi, sağladığı daha net, daha parlak ve daha homojen ışık dağılımı ile kullanıcısının beğenisini kazanır. Aynı zamanda LED aydınlatmalarda renk sıcaklığı seçenekleri ile kullanım amacına uygun aydınlatmanın kolayca elde edilmesi tercih sebebidir.
LED projektörlerin kullanım ömrü yaklaşık 30.000-50.000 saat arasında iken geleneksel projektörlerin ömrü ise çok daha kısa olur.
Normal aydınlatmalar kullanım sırasında çok daha fazla ısı yayarken, LED projektörler minimum oranda ısı üretir. Bu ise yangın riskini azaltırken, güvenli bir kullanım sağlar.
Özellikle dış mekanlarda kullanılan tüm projektörler çevresel etkenlerle karşı karşıya kalır. LED projektörler ise normal aydınlatmalara oranla suya, toza ve dış hava koşullarına karşı dayanıklı tasarlanır.
LED projektörlerin nerelerde kullanıldığına ilişkin soruya “normal projektörlerin kullanıldığı her yerde” cevabını vermek mümkündür. Bununla birlikte bir liste yapıldığından şu alanlar listenin ilk sıralarında yer alacaktır:
Bahçe ve peyzaj aydınlatması
İnşaat alanları
Reklam panoları ve tabela aydınlatması
Spor sahaları ve stadyumlar
Otopark ve güvenlik alanları
Türkiye’de en çok kullanılan aydınlatma markaları arasında Pelsan, TİO, Inoled ve ACK gibi markalar piyasaya sunduğu LED projektörler ile kullanıcısının beğenisini toplarken, model ve fiyat farkları ile farklı ihtiyaçlara yanıt veriyor.
Diğer yandan her üründe olduğu gibi LED projektör almadan önce birkaç noktaya dikkat etmek hem ürününden tam memnuniyet hem de bütçe ve zaman kaybının önüne geçecektir. İşte LED projektör alırken dikkat edilmesi gereken noktalar…
Işık Gücü (Lümen Değeri):
Projektörün ışık gücü aydınlatılacak alanın büyüklüğüne göre belirlenmelidir. Büyük açık alanlarda kullanılacak cihazların yüksek lümen değerine sahip (örneğin 10.000 lümen ve üzeri) olanları tercih edilmelidir.
Suya ve Toza Dayanıklılık (IP Koruma Sınıfı):
Özellikle dış mekânda kullanılacak LED projektörler için IP65 ve üzeri koruma sınıfına sahip ürünler tercih edilmelidir. Böylelikle kar, yağmur, toz ve zorlu hava koşullarına karşı dayanıklılık sağlanır.
Enerji Verimliliği:
LED teknolojisi aydınlatma genel olarak düşük enerji tüketimi sağlar ancak alınacak yeni projektörlerin A++ gibi yüksek enerji verimlilik sınıfına sahip olması uzun vadede büyük oranda tasarruf sağlayacaktır.
Gövde Malzemesi ve Isı Yönetimi:
Tercih edilen projektörün gövdesinin alüminyum gibi ısıyı iyi dağıtan malzemeden üretilmiş olması, cihazın hem performansını hem de ömrünü uzatır. İlk tercih ise ısınmayı önleyen tasarımlardan yana olmalıdır.
Renk Sıcaklığı (Kelvin Değeri):
Doğru renk sıcaklığı ise kullanım amacına göre seçilmelidir.
Sıcak ve beyaz (daha dekoratif ve yumuşak) aydınlatma için 3000K
Doğal ve beyaz (genel kullanım) bir atmosfer için 4000K
Soğuk ve beyaz (daha güçlü ve net aydınlatma gereken yerler için) 6000K ve üzeri tercih edilmelidir.
Montaj ve Yönlendirme Özellikleri:
Düşünülen projektörün montajının kolay olması ve ışık yönünün kolayca ayarlanabilmesi kullanım açısından büyük bir avantaj sağlar. Bu kapsamda özellikle esnek montaj aparatları bulunan ürünlerin tercih edilmesi alışveriş sonrasındaki süreci kolaylaştıracaktır.
Garanti Süresi ve Sertifikalar:
Kaliteli bir LED projektör, mutlaka uzun garanti süresine ve CE, RoHS gibi uluslararası güvenlik sertifikalarına sahip olmalıdır. Bu belge ve sertifikalar ürünün güvenilirliğini kanıtlar.